Links

Een overzicht van websites over vrouwen- en gendergeschiedenis. Heb je tips of suggesties? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Categorieën

 

Voor docenten

 >> zie ook de pagina 'Vrouwengeschiedenis bij de les'

 

About Women’s History is een webgids die links en artikelen aanbiedt op het gebied van vrouwengeschiedenis. Daarnaast vind je er allerlei aardige services als “today in women’s history” en een nieuwsbrief. Een absolute must voor iedereen met een brede belangstelling voor vrouwengeschiedenis.

 

F-site is een online platform waar gratis toegankelijk educatiemateriaal staat voor geschiedenislessen van alle niveaus binnen het voortgezet onderwijs. Op de website staan toegankelijke korte opdrachten en inspirerend bronnenmateriaal toegespitst op de tien tijdvakken waar docenten uit kunnen putten naast de bestaande methodes. De opdrachten en bronnen zijn ingedeeld naar niveau, tijdsvakken, begrippen en tijdsduur. De lancering van de website is gepland in 2018.

 

Het National Women’s History Project is een onderwijskundige organisatie die op haar website informatie biedt voor zowel docenten als studenten. Een belangrijk onderdeel is de ‘Women’s History Month’ - in Amerika de maand maart - waarbij bijzondere aandacht aan vrouwengeschiedenis wordt besteed. De website bevat ook quizzen om je kennis te testen, voornamelijk gericht op Amerikaanse geschiedenis.

 

Een pagina met informatie en bronnen over de ervaringen van vrouwen met betrekking tot de wereldgeschiedenis. Met een rubriek belangrijke heerseressen (van Hatshepsut tot Margaret Thatcher), lesmateriaal en boekbesprekingen.

 

Archieven en bibliotheken

 

Brussels archiefcentrum gespecialiseerd in de geschiedenis van de vrouwenbeweging in België. De website bevat nieuws over nieuwe publicaties, een agenda en informatie over de collectie en archief. Daarnaast is er speciaal voor leerlingen en studenten dossiers over vrouwengeschiedenis (focus België en Vlaanderen).

 

Amsterdamse bibliotheek, archief en kennisinstituut gespecialiseerd in vrouwen en gender. De website bevat veel digitale bronnen (onder collectie) en thematische dossiers over historische onderwerpen en meer recente discussies.

 

Het Amsterdamse IHLIA is een internationaal archief en documentatiecentrum op het gebied van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen & transgenders, hun geschiedenis, leefwereld en cultuur.

 

Lesbisch Archief Nijmegen (LAN) is het enige zelfstandige lesbisch archief in Nederland en bestaat 32 jaar. LAN beheert honderden (Nijmeegse) affiches, prentbriefkaarten, buttons en foto's van en over de Nijmeegse vrouwen- en pottenbeweging. Ruim 4000 Nederlandse en buitenlandse boeken (romans, biografieën, poëzie, theorie, kunst) staan in de boekenkast. De LAN-collectie bevat knipselmappen, tijdschriften, zo'n 1000 video- en audio-opnames.

 

Overzicht van projecten binnen vrouwen- en gendergeschiedenis op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), Amsterdam. Daarnaast is er ook een gids voor collecties vrouwengeschiedenis op het IISG voor wie verder onderzoek wil doen.

 

Brussels archief dat sinds 1978 bestaat en zich richt op de maatschappelijke positie van vrouwen, over gender, feminisme en gelijke kansen m/v, met name binnen Vlaanderen. Op de website veel kant en klare informatie, met fact sheets, portretten, tijdlijn, affiches, maar ook informatie over genderbewust opvoeden en gender voor beleidsmakers en organisaties.

 

Homo/lesbisch archief en documentatiecentrum, Gent. Bevat tijdschriften, boeken en artikelen.

 

Parijse bibliotheek, mediatheek en archief van de feministische beweging en lesbische geschiedenis.

 

Frans lesbisch, homoseksueel, biseksueel en trans kenniscentrum dat staat voor gelijke rechten.

 

Website van het Archiv der deutschen Frauenbewegung, Kassel. Naast informatie over de organisatie en haar onderzoek is er ook een online databank en dossiers over vrouwengeschiedenis, focus Duitsland.

 

De Women’s Library in Londen heeft materiaal over vrouwengeschiedenis binnen Groot-Brittannië. In de digitale bibliotheek zijn foto's, affiches en foto's van objecten te vinden, die chronologisch zijn geordend. De bijbehorende Flickr account heeft veel mooie foto's.

 

Online bronnen en overzichtswerken

 

Online archief van teksten van Engelse en Ierse dichteressen uit de Romantiek (19e eeuw). De teksten zijn integraal te lezen en er zijn links naar biografische beschrijvingen van de auteurs.

 

Uitgebreide website met een grote hoeveelheid links over vrouwengeschiedenis, ook per land en vakgebied geordend. Sinds 2013 helaas niet meer geüpdatet.

 

Ruim 350 blogs over vrouwengeschiedenis (voorheen de rubriek Vrouwengeschiedenis per week op deze site) zijn nu te vinden op geschiedenisweb.nl.

 

Website van COC Nederland, nuttig voor online onderzoek voor werkstukken en presentaties. Thematisch ingedeeld in kunst en cultuur, natuur, oude culturen, politiek en vrijheid.

 

Bronnenboek Vrouwengeschiedenis. Aan de hand van historische periodes, landen en thema's worden websites en online artikelen aangeboden. Veel primaire bronnen, van het oude Egypte tot aan de moderne tijd.

 

Het NARA verzamelt links en bibliografieën van andere archieven en bibliotheken. Hun rubriek ‘vrouwen’ is een verzameling van links en bibliografieën. Met name de sectie ‘African American women’ is erg interessant.

 

Website over kunst, literatuur en cultuur gedurende de Victoriaanse tijd. Met name de kopjes ‘sociale geschiedenis’, ‘politieke geschiedenis’ en ‘gender matters’ zijn nuttig voor leerlingen en studenten.

 

Deze webgids is onderdeel van wwwomen.com. Bevat links over een grote variatie aan onderwerpen.

 

Viva is een database van alle artikelen op het gebied van vrouwen- en gendergeschiedenis die gepubliceerd zijn in (vrouwenstudies) tijdschriften vanaf 1975. Deze bibliografie bevat informatie over meer dan 12,000 publicaties in 180 bladen. De website wordt onderhouden door het IISG.

 

Websites over belangrijke vrouwen

 

Website over dr. Aletta Jacobs (1854-1929), voorvechtster van de vrouwenbeweging en de eerste vrouw die in Nederland een H.B.S. bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en de eerste vrouw die promoveerde. Ook is zij van grote betekenis geweest voor het vrouwenkiesrecht en de wereldvrede. De website bevat o.a. een korte biografie, thematische dossiers en lesmateriaal voor docenten.

 

Officiële website van de Anne Frank stichting. De website bevat een tijdlijn, een werkstukwijzer voor leerlingen en studenten en informatie over haar onderduik en dagboek. Daarnaast bevat website algemene informatie over het Anne Frank Huis in Amsterdam.

 

Website over het leven en werk van Belle van Zuylen (1740-1805), een Franstalige schrijfster en componiste uit de 18e eeuw. De website bevat informatie over haarzelf en haar historische context, een uitgebreide lijst van publicaties over Van Zuylen, maar ook primaire bronnen (brieven en artikelen).

 

Carry van Bruggen (1881-1932) was een Nederlandse schrijfster en journaliste. Haar romans werden tijdens de tweede feministische golf in de jaren zeventig herontdekt. Het bekendst werd ze met haar meer filosofische werk Prometheus (1918-1919) en Hedendaags fetischisme (1925) over het verschil tussen individueel en collectief gedrag en de positie van minderheidsgroepen. De website bevat o.a. een biografie en bibliografie.

 

Officiële website van verzetsvrouw Hannie Schaft (1920-1945). De website bevat een korte biografie, tijdlijn en informatie over de Hannie Schaft Herdenking.

 

Deze website geeft informatie over het project De nalatenschap van Nola Hatterman (1899-1984). Nola Hatterman was kunstenares, ontwerpster en actrice. Zij werd bekend met haar schilderijen van Surinamers in Amsterdam en verhuisde in 1953 naar Suriname, waar na haar dood door oud-studenten het Nola Hatterman Instituut werd opgericht. Deze website is een initiatief van biograaf Ellen de Vries.

 

Blog over vertaalster en docente Rosey Pool (1905-1971). Deze voormalige docent van Anne Frank was actief in de zwarte burgerrechtenbeweging. De website bevat een korte biografie, bibliografie en thematische artikelen en is onderdeel van het promotieonderzoek van Lonneke Geerlings over Rosey Pool.

 

De West-Friese arbeidersvrouw Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) was een revolutionair socialistische activist en verzetsvrouw. Ze was eveneens actief in de NVSH en beheerde dertig jaar lang een bureau voor geboorteregeling in Hoorn. De website is een aanvulling op de biografie uit 2017 en bevat foto's en gedichten.

  

Wilhelmina Drucker (1847-1925) was veruit de radicaalste, invloedrijkste, meest intrigerende feministe van de Nederlandse vrouwenbeweging. De website bevat informatie over het leven van Drucker maar ook over de Wilhelmina Drucker Fundatie en projecten die zij financieren.

 

Biografische woordenboeken

 

Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt korte biografische schetsen over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot nu. Opgenomen zijn vrouwen die ooit invloedrijk, beroemd of berucht waren, maar nu meestal zo goed als vergeten zijn.

 

Deze Amerikaanse site bevat biografieën van vrouwen die een bijdrage aan de hedendaagse cultuur hebben geleverd. Daarnaast heeft deze website een zeer uitgebreide lijst met links naar andere sites.

 

Fembio is een Duitse biografische database met bijna 11.000 levensbeschrijvingen van gedenkwaardige vrouwen – de meeste in het Duits, sommige in het Engels. De website is levendig, mede door de diverse blogs.

 

Vrouwelijke uitvinders hebben altijd bestaan: zo hebben vrouwen onder andere ruitenwissers, wegwerpluiers, de eerste computertaal en de Mars Rover uitgevonden. Deze website wil deze vrouwen herinneren door middel van korte biografieën.

 

Deze site bevat ruim 900 biografieën van vrouwen die niet vergeten mogen worden. Ze zijn samengebracht door Irene Stuber, die ze eerst via haar mailinglist had rondgestuurd. En worden nu in de vorm van een kalender aangeboden. De website wordt sinds 2002 niet meer bijgehouden.

 

Informatie over uiteenlopende ‘vrouwen van invloed’, zoals, godinnen, vrouwelijke politici en vrouwelijke uitvinders.

 

Musea en (online) tentoonstellingen

 

The International Museum of Women wil vrouwen inspireren en een klimaat creëren waarin nieuwe generaties vrouwen de moed en de mogelijkheid hebben hun hoogste doelen te bereiken. Met een digitale expositie.

 

Website van het Museum van de Vrouw (Echt, Limburg). Het Museum van de Vrouw is ontstaan vanuit een privé verzameling van Annie Schreuders-Derks. De focus ligt op vrouwenlevens in de 19e en 20e eeuw.

 

Website van museum het Vrouwenhuis in Zwolle, een hofje gesticht door de amateurschilderes Aleida Greve (1670-1742). In het Vrouwenhuis zijn interieurs te zien uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980. Er worden ook lezingen gehouden en het museum heeft een collectie van schilderijen van zes ‘penseelprinsessen’ uit de 17e eeuw, kunstenaressen die uit liefhebberij of mogelijk professioneel het penseel ter hand namen.

 

Webtentoonstelling gezien vanuit het gezichtspunt van feministe Léonie La Fontaine (1857-1949), samengesteld door het Mundaneum in Mons.

 

 

Wetenschap & academische netwerken

 

H-Net Women biedt een overzicht van congressen, beurzen, vacatures en (recensies van) nieuwe publicaties op het gebied van vrouwengeschiedenis. Net als andere H-Net pagina fungeert deze pagina als beginpunt voor veel wetenschappers.

 

De IFRWH is de internationale vereniging voor diegenen die zich bezig houden met vrouwengeschiedenis. De vereniging organiseert zowel grote internationale conferenties als kleinere bijeenkomsten en heeft nauwe banden met nationale organisaties zoals de VVG.

 

Het NGV zet zich in voor het vakgebied genderstudies en de positie van vrouwen in de wetenschap. Op de website (al enige tijd niet meer bijgewerkt) is informatie te vinden over activiteiten zoals lezingen en workshops.

 

  • Nederlandse Onderzoekschool Gender Studies (NOG)
    Website met veel informatie over wat er speelt in het gender studies-veld. Calls for papers, vacatures, nieuws en informatie over studierichtingen. Om de interessante Doing Gender Lectures niet te missen is het aan te raden je in te schrijven op de nieuwsbrief.

 

Deze stichting inventariseert, stimuleert en geeft bekendheid aan onderzoeksactiviteiten op het gebied van vrouwengeschiedenis van de vroegmoderne tijd (1500-1800). De website is al enige tijd niet meer bijgehouden.

 

In Atria's (zo volledig mogelijke) studiegids zijn de gender- en gendergerelateerde vakken te vinden van alle universiteiten in Nederland. Het overzicht is interdisciplinair en bevat vakken van sociale, literaire en geesteswetenschappen.

 

Boekhandels

 

Nijmegen, gespecialiseerd in homo-, lesbische en vrouwenliteratuur.

 

Utrecht, boekhandel gespecialiseerd in genderstudies en homoseksualiteit.

 

  • Xantippe Unlimited
  • Amsterdam, literaire boekhandel, gespecialiseerd in o.a. vrouwenboeken.

 

Amsterdam, gespecialiseerd in homo- en lesbische literatuur en dvds.

 

Antwerpen,  een broedplaats voor alle vormen van culturele expressie waarin lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en queers een rol spelen. Heeft boeken (nieuw en tweedehands), dvd’s, tijdschriften, lezingen, workshops, flyers en brochures. 

 

 

Websites per thema

 

Oude geschiedenis en archeologie

 

Diotima is bedoeld als onderwijsbron voor allen die geïnteresseerd zijn in de studie naar vrouwen en gender in de klassieke oudheid. Diotima biedt zeer veel materiaal, zoals cursussen, essays, afbeeldingen en ook Bijbelgeschiedenis. De pagina wordt helaas sinds ca. 2004 niet meer onderhouden.

 

‘Netzwerk archaologisch arbeitender Fraue’ van de Universiteit van Keulen. Dit netwerk wil vrouwelijke archeologen stimuleren, met elkaar in contact brengen en hun werksituatie verbeteren. Daarnaast wil men archeologen bekend maken met feministische archeologie en onderzoek vanuit genderperspectief. In 2018 zal deze site vervangen worden door een blog.

 

Middeleeuwen

 

Feminae bevat tijdschriftartikelen, boek recensies en essays over vrouwen, gender en seksualiteit in de Middeleeuwen. Deze site is vooral een hulpmiddel bij het zoeken naar gedrukte bronnen over vrouwen in de middeleeuwen.

 

Eerste en tweede wereldoorlog

 

Deze site gaat over het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, een kamp waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden vrouwen zijn omgekomen. Enkele van de Nederlandse vrouwen die het kamp overleefden, hebben na de oorlog het Comité Vrouwen van Ravensbrück opgericht, dat vandaag de dag nog altijd actief is.

 

Online tentoonstelling van de Library of Congress over vrouwelijke journalisten, fotografen en programmamakers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn zowel biografische schetsen als foto's en artikelen van Therese Bonney, Toni Frissel, Marvin Breckinridge Patterson, Clare Boothe Luce, Janet Flanner, Esther Bubley, Dorothea Lange en May Craig te vinden. De focus ligt op Amerikaanse vrouwen.

 

Medische geschiedenis

 

Lesley Hall, in het dagelijks leven archivaris bij het Wellcome Library in Londen, heeft een eigen website over de geschiedenis van gender en seksualiteit gemaakt waarbij de focus op medische geschiedenis ligt. Erg vermakelijk zijn de plaatjes van geitendarmen condooms en het artikel ‘The Clitoris: historical myths and facts’.

 

Modegeschiedenis

 

Alles wat je altijd al wilde weten over de quilt. Technieken van de verschillende bevolkingsgroepen en in de verschillende historische tijdperken en de rol die de quilt heeft gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis.

 

Transgender

 

Op de site van het Continuüm kun je lezen over de gendertweedeling, of beter gezegd over al datgene wat er buiten de zo overheersende man/vrouw-tweedeling bestaat en mogelijk is. De grenzen van genderidentiteiten (en de overschrijders van die grenzen) en mensen die zich maar gedeeltelijk of soms herkennen in de man/vrouw identiteit staan hier centraal.

 

Indonesië

 

Uitgebreide inventarisatie en portrettengalerij (levensbeschrijving, portret en bibliografie) van de vele Indische, Indonesische en Nederlandse schrijfsters die over Nederlands-Indië hebben geschreven, samengesteld door Vilan van de Loo. Met zowel bekende als onbekende vrouwen. Slechts enkele voorbeelden zijn: Therese Hoven, Carry van Bruggen, Annie Salomons en Marie C. van Zeggelen.

 

Groot-Brittannië

 

Encyclopedische informatie over vrouwenemancipatie in Groot Brittannië in de periode 1750-1920, en met name over de strijd voor het vrouwenkiesrecht.

 

Canada

 

Website over de ongeveer 45,000 Europese vrouwen die trouwden met Canadese soldaten en een nieuw leven begonnen in naoorlogs Canada. De website is gemaakt naar aanleiding van een masterscriptie van Melynda Jarratt die ook op de website te downloaden is Het is niet alleen prachtig verzorgde site, maar bevat ook veel informatie (o.a. statistieken, schepen en nieuws).

 

Website met beknopte beschrijvingen en afbeeldingen uit de Canadese vrouwengeschiedenis, zowel personen, organisaties als gebeurtenissen worden beschreven in de categorieën maatschappij, kunst en ontspanning, beroepen en politiek.

 

Verenigde Staten: algemeen

 

In 1969 bouwden een groep mannen en vrouwen een ‘National Women’s Hall of Fame’ in Seneca Falls (de plaats waar de Amerikaanse vrouwenbeweging ontstaan is in 1848). In navolging van deze galerij is er nu ook op internet een ‘Hall of Fame’ opgericht waar je biografieën van vrouwen op kunt zoeken, maar ook zelf vrouwen kunt nomineren.

 

Cybermuseum over de vrouwenbeweging in de Verenigde Staten. Prachtige tour door de geschiedenis van de vrouwenkiesrecht strijd. Met mooie illustraties, een quiz en een tijdbalk.

 

Website van het Schomburg Center (New York) dat toegang biedt tot ca. 52 elektronische bronnen van 19e eeuwse Afro-Amerikaanse schrijfsters. Daarnaast zijn er een flink aantal biografieën te vinden.

 

Website gewijd aan de rol die vrouwen hebben gespeeld in de verbetering van transportmiddelen en –mogelijkheden in de Verenigde Staten. Zo valt er te lezen dat Martha J. Coston de gekleurde signaalvlaggen heeft ontworpen die in de scheepvaart gebruikt worden en dat Mary Anderson de ruitenwisser heeft uitgevonden. Ook de tijdlijn is erg overzichtelijk.

 

Overzichtspagina met verwijzingen naar andere grote overzichtspagina’s en pagina’s over Amerikaanse vrouwengeschiedenis. Aparte doorverwijzing naar vrouwengeschiedenis buiten Amerika. Samengesteld door Wisconsin Women's Studies Library.

 

Verenigde Staten: eerste en tweede feministische golf

 

Een website naar aanleiding van 150 jaar Amerikaans vrouwenkiesrecht. Met onder meer een beschrijving en een gedetailleerd chronologisch overzicht van de geschiedenis van deze beweging, een discussiegroep, een overzicht van Amerikaanse organisaties en musea op het gebied van vrouwengeschiedenis en onderwijsmateriaal.

 

Online tentoonstelling van hoogtepunten uit de ‘National American Woman Suffrage Association Collection’ van de Library of Congress. Er is een beschrijving van de collectie en een tijdsbalk, voor docenten zijn er primaire bronnen en lesmaterialen.

 

Uitgebreide pagina van medewerkers en studenten van de State University of New York, Binghamton. Veel primair materiaal (voorzien van toelichtingen) met betrekking tot vrouwen en de sociale beweging in de Verenigde Staten. De pagina is ingericht rond onderwijsprojecten voor studenten en wordt nog regelmatig onderhouden.

 

Onderwijssite van de National Archives over de strijd van Amerikaanse vrouwen om kiesrecht te krijgen (het 19e amendement dat vrouwen toestond om te stemmen). Bevat veel bronnen die in het onderwijs gebruikt kunnen worden.

 

Online archiefcollectie over de Amerikaanse vrouwenbeweging van de jaren zestig en zeventig. De archieven zijn geheel online te raadplegen, onder andere manifesten, speeches, essays en affiches.

 

Verenigde Staten: arbeid

 

De invloed van vrouwen op de Amerikaanse economie tussen 1800 en de Grote Depressie staat hier centraal. De website bevat documentatie uit de online onderzoekscollectie van de Universiteit van Harvard en is zeer compleet en praktisch.

 

Bibliografie van internet bronnen over vrouwenarbeid in de Verenigde Staten in de lange 19e eeuw (1780-1920).