Historica

Historica is hét wetenschappelijk en peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift voor iedereen die geïnteresseerd is in gendergeschiedenis. De redactie is per direct op zoek naar recensenten! Heb jij een vlotte pen en lijkt het je leuk om recensies van nieuwe publicaties op het gebied van vrouwen- en gendergeschiedenis te schrijven? Stuur ons dan vóór 26 januari 2020 een mailtje (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) met daarin je CV en kort iets over je expertise en interesses.


Historica viert in 2019 de invoering van ‘100 Jaar Algemeen Kiesrecht’ met deze speciale uitgave over de strijd voor vrouwenkiesrecht. De vrouwenkiesrechtbeweging kreeg veel medestanders, maar ondervond ook veel tegenstand vanuit alle politieke schakeringen. In de geschiedschrijving is deze strijd verwaarloosd en zelfs voor het juiste herdenkingsjaar in 2019 moest worden gestreden!

Voor het aankomende themanummer (oktober 2020) is Historica op zoek naar artikelen over LGBTQ-geschiedenis. Homostudies ontwikkelden zich schoorvoetend tot een volwaardig academisch onderzoeksveld in de jaren ’80. Academici waren oorspronkelijk verdeeld door de - soms hoog oplaaiende - debatten tussen essentialisten en sociaal-constructivisten over het al dan niet bestaan van een a-historische homoseksuele identiteit. Vanaf de 21ste eeuw moedigen queer studies historici echter aan om de dichotomie tussen ‘heteroseksualiteit’ en ‘homoseksualiteit’ op te heffen en oog te hebben voor co-existentie en continuïteit. Historica knoopt graag aan bij de recente ontwikkelingen in deze disciplines met een themanummer over LGBTQ-geschiedenis.

Vrouwen, gekozen in Nederlandse gemeenteraden, ná de invoering van het algemeen kiesrecht


Margit van der Steen, 'De vrouwen van 1923. Vrouwen, gekozen in Nederlandse gemeenteraden, ná de invoering van het algemeen kiesrecht', in: Historica 1 (2020), p. 3-9. 


Honderd jaar algemeen kiesrecht in Nederland was een mijlpaal, maar wat gebeurde er daarna? Dit artikel van Margit van der Steen werpt, op basis van diepgaand bronnenonderzoek, licht op de effecten van het actief vrouwenkiesrecht op de samenstelling van de gemeenteraden. Voor het eerst krijgen we een beeld van de vrouwen die in 1923 zitting namen in de gemeenteraden in het hele land. Dat leidt tot een verrassende conclusie over de partij die het meest van het nieuwe stelsel profiteerde.


Lees hier het volledige artikel:

 

Subcategorieën

In deze rubriek brengt Historica een onderzoeker voor het voetlicht die vanuit haar of zijn discipline reflecteert op de (mogelijke) meerwaarde om te werken vanuit een genderperspectief. Op die manier willen Historica en de VVG actief het wetenschappelijke én publieke debat rond genderonderzoek stimuleren.