In 2019 viert Nederland het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht, en meteen ook 100 jaar vrouwenkiesrecht. Het Groninger Museum markeert dit historische feit met de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht.En landelijk is er ook een veelomvattend programma vol geschiedenis, kunst, theater, wetenschap en activisme in het kader van deze viering.

De expositie in Groningen, die vanaf 20 april te zien is in het Groninger Museum, illustreert hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in de gelijkstelling van vrouwen en mannen voor de Kieswet. Ze geeft een uitgebreid overzicht van de turbulente geschiedenis rondom de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, waarin de Groninger arts Aletta Jacobs een prominente rol speelde. De tentoonstelling toont dat de vrouwenkiesrechtbeweging hier breed gedragen werd: tot in de kleinste dorpen ontstonden vanaf de oprichting van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht in 1894 actieve afdelingen. Tegelijkertijd was de kiesrechtbeweging een wereldwijd fenomeen en waren de Nederlanders belangrijke partners in deze internationale strijd. De expositie geeft een overzicht van de vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenkiesrecht en laat ook zien dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt.

Lees alles over het Groningse programma, inclusief de viering op 9 mei 2019, op https://www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl/


Een kleine greep uit de andere initiatieven:

  • In het stadhuis van Utrecht loopt de tentoonstelling Vrouwen Stemmen: 100 jaar Vrouwenkiesrecht (met VVG-lid Marjet Douze als gastcurator)
  • Atria organiseert kiesrechttours (meer op www.atria.nu)
  • op NPO2 loopt van 12 mei tot 2 juni een programma waarin de kiesrechtreis van Aletta Jacobs het vertrekpunt is voor een verkenning van vrouwenrechten vandaag
  • Historici nl publiceert 2 dossiers over vrouwenkiesrecht op www.historici.nl/onderwerp/
    gender/
  • ....