Boeken

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van Els Kloek is verkozen tot het Beste Geschiedenisboek Aller Tijden. In de verkiezing, die werd georganiseerd door het Historisch Nieuwsblad, liet het vrouwenlexicon 249 boeken achter zich.

De redactie van het Historisch Nieuwsblad stelde in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer een longlist van 250 geschiedenisboeken op. De afgelopen maanden konden geschiedenisliefhebbers hieruit hun eigen top tien samenstellen. Na de bekendmaking van de top tien kon men vervolgens nog eenmaal stemmen op het beste geschiedenisboek. 1001 vrouwen kreeg de meeste stemmen. Op de tweede plaats eindigde Het pauperparadijs van Suzanna Jansen; nummer drie is de klassieker De eeuw van mijn vader van Geert Mak.

De Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016 ging dit jaar naar Elisabeth Leijnse, hoogleraar letterkunde aan de Universiteit van Namen, voor haar biografie Cécile en Elsa, strijdbare freules (De Geus, 2015). Een boek dat we graag onder uw aandacht brengen. Het gaat over twee zussen uit het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk: Elsa (1868-1939) en Cécile (1866-1944). De laatste schrijft de succesvolle feministische roman Hilda van Suylenburg (1897) en is eveneens presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (1898). “Door de prettige, laconieke stijl en de afwezigheid van interpretatie is het boek bijna een pageturner te noemen”, aldus de jury. Ook andere recensenten spreken bijzonder lovend over het inhoudelijk sterke, vlot geschreven boek. De Erik Hazelhoff Biografieprijs, waaraan een geldbedrag van 15.000 euro is verbonden, is een tweejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige biografie die bij een Vlaamse of Nederlandse uitgeverij is verschenen.

donderdag 15 november –Academisch Cultureel Centrum (Amsterdam)
Het 32ste Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis verkent het thema ‘gender & performance’. Kati Röttger, hoogleraar Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, werd als gastredacteur uitgenodigd om deze uitgave samen te stellen. De bijdragen aan dit boek geven blijk van de huidige status van het lichaam als precaire ‘arena’ voor grensoverschrijdingen en onderhandelingen rond gender in de kunsten en in het alledaagse leven. Gender & Performance brengt haar lezers in Duitsland, Mexico, de Filipijnen, Nederland en Oostenrijk, en neemt hen mee naar SlutWalks in Delhi en Toronto. In het kader van internationalisering zijn voor het eerst ook bijdragen van buitenlandse auteurs in het Engels opgenomen.
Tijdens de feestelijke presentatie van het 32steJaarboek voor Vrouwengeschiedenis is er een performance van de Dragqueers, brengen auteurs SrutiBala (UvA) en Katharina Pewny (Universiteit Gent) korte presentaties en is er een bijzonder eerbetoon aan Mieke Kolk, theaterhistorica en pionier in het feministische vrouwentheater in Nederland. Na afloop is er gelegenheid om na te praten tijdens een borrel. Er is tevens gelegenheid tot aanschaf van het nieuwe Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis
Praktisch
15 november 2012 – 20.00 – 21.30u
Academisch Cultureel Centrum SPUI25
Spui 25-27, Amsterdam
Toegang is gratis, wel graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 525 81 41
Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis 32 is samengesteld onder redactie van Kati Röttger(gastredacteur), Eveline Buchheim, Marjan Groot,Ellis Jonker, Andrea Müller-Schirmer, Mieke de Vos, Evelien Walhout en Hennie van der Zande.

Het 32ste Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis verkent het thema ‘gender & performance’. Kati Röttger, hoogleraar Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, werd als gastredacteur uitgenodigd om deze uitgave samen te stellen. De bijdragen aan dit boek geven blijk van de huidige status van het lichaam als precaire ‘arena’ voor grensoverschrijdingen en onderhandelingen rond gender in de kunsten en in het alledaagse leven. Gender & Performance brengt haar lezers in Duitsland, Mexico, de Filipijnen, Nederland en Oostenrijk, en neemt hen mee naar SlutWalks in Delhi en Toronto. In het kader van internationalisering zijn voor het eerst ook bijdragen van buitenlandse auteurs in het Engels opgenomen.

Het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis nr. 32 is samengesteld onder redactie van Kati Röttger (gastredacteur), Eveline Buchheim, Marjan Groot,Ellis Jonker, Andrea Müller-Schirmer, Mieke de Vos, Evelien Walhout en Hennie van der Zande.

Bestellen: Amsterdam University Press - https://www.aup.nl/index.php/series/jaarboek-voor-vrouwengeschiedenis.html.

 

33ste Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis: Gender & Genes (2013)

Op 12 december 2013 wordt het 33ste Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis feestelijk voorgesteld – en ook de nieuwe samenwerking tussen Atria en het Jaarboek. Aansluitend is er de documentairefilm ‘Tijdbommen’ (2013, Audrey Boeff). Het programma duurt van 17.00–19.00 uur, inclusief de vertoning van de film ‘Tijdbommen’ (45 minuten) óf rondleiding door het archief van Atria. Na afloop is er gelegenheid om na te praten. Het eerste exemplaar van Gender & Genes wordt aangeboden aan emeritus hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen Toine Lagro-Janssen (RUN).

Gender & Genes

Het 33ste Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis is gewijd aan het thema Gender & Genes. De wereld van DNA, genen en genomics vormt een uitdagend terrein van onderzoek, zowel op klinisch en biomedisch als op sociaal-cultureel gebied. De geschiedenis van genetisch onderzoek toont daarmee spannende en complexe raakvlakken met vrouwengeschiedenis en genderstudies. Van Nobelprijswinnaar Barbara McClintock's springende genen, via de dubbele helix van Rosalind Franklin, HeLa-cellen tot de huidige praktijk van seksverificatie bij sportevenementen. In dit Jaarboek presenteert een breed scala van internationale wetenschappers hun inzichten en bevindingen op het gebied van geschiedenis en biowetenschappen.

Het Jaarboek bevat tevens interviews met de spraakmakende feministische wetenschappers Donna Dickenson, Katrina Karkazis en Sarah Richardson. Lezers worden uitgenodigd om zelf te zien hoe dit themanummer inspireert tot een meer geavanceerd gebruik van de binaire gender oppositie in het denken over onze afkomst, huidige genetische vraagstukken en de post-genomische toekomst.

Het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis wordt dit jaar voor het eerst uitgegeven door Uitgeverij Verloren in Hilversum en is samengesteld onder redactie van Klasien Horstman en Marli Huijer (gastredacteuren), Eveline Buchheim, Saskia Bultman, Marjan Groot, Ellis Jonker, Andrea Müller-Schirmer, Evelien Walhout en Hennie van der Zande.

Praktisch

Toegang (zonder film) is gratis; voor de film wordt een kleine toegangsprijs gerekend, waarvan een deel wordt geschonken aan de Nederlandse Borstkankervereniging. Aanmelding en locatie Er is tevens gelegenheid tot aanschaf van het nieuwe Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis (€19).

Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-30 31 531.

Atria bevindt zich aan de Vijzelstraat 20 in Amsterdam (zie ook: http://www.atria-kennisinstituut.nl/atria/nl).

Voor verdere informatie en vragen, mail de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Evelien Walhout).

www.facebook.com/vrouwengeschiedenis