Wie behoren er tot de geschiedenis van de vrouwenbeweging? Hoe gaan we om met ‘foute’ feministen? En waarom denken we nog steeds in termen van golven als het over feminisme gaat?


Tijdens de Gendergeschiedenisdag op vrijdag 29 oktober 2021 verkennen we aan de Universiteit Utrecht nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.

In korte pitches worden de huidige ontwikkelingen binnen gender- en vrouwengeschiedenis aan de Universiteit Utrecht besproken. De keynote lezing wordt gegeven door Sophie van den Elzen, die in haar promotieonderzoek laat zien hoe de vroege vrouwenbeweging strategisch gebruik maakte van vergelijkingen met de strijd tegen de slavernij. Het nieuwe themanummer van Historica wordt gepresenteerd door gastredacteur Margit van der Steen. In een afsluitende paneldiscussie gaan we in gesprek over nieuwe perspectieven op de geschiedenis van vrouwenbewegingen.


Aansluitend op dit programma zal dit jaar voor de negentiende keer de Johanna Naberprijs worden uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis. Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500,- euro en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Programma

14:00 Welkom door Kaouthar Darmoni en Mineke Bosch
14:10 Utrecht Uitgelicht met o.a. Anita Ramcharan, Lulu Helder, Rachel Gillett en Marijke Huisman
15:00
 Keynote lezing van Sophie van den Elzen
15:30
 Paneldiscussie met o.a. Berteke Waaldijk, Nancy Jouwe en Amarens Eggeraat
16:30
 Uitreiking Johanna Naberprijs o.l.v. Geertje Mak
17:00
 Afsluiting

Het volledige programma zal live te volgen zijn via de livestream. Overige sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

De Gendergeschiedenisdag wordt georganiseerd door Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG).

Aanmelden

Het programma zal live uitgezonden worden vanuit de Universiteit Utrecht en is te volgen via een livestream. Meld je op de website van Atria aan voor de livestream.

Wil je er fysiek bij zijn? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..