Op deze pagina staan links naar websites met lesmateriaal over vrouwen- en gendergeschiedenis, speciaal voor docenten. Heb je tips of suggesties? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Categorieën

 

 

VVG

 

Op deze website zijn diverse dossiers te vinden - toegankelijk geschreven artikelen die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Handig als basis voor een werkstuk of presentatie.

 

In Historica, tijdschrift voor gendergeschiedenis, zijn veel artikelen te vinden over uiteenlopende onderwerpen. De artikelen zijn gebaseerd op wetenschappelijk maar zijn toegankelijk geschreven en doorgaans in het Nederlands. De afgelopen jaargangen worden momenteel gedigitaliseerd. Een overzicht van alle artikelen is hier te vinden. 

 

 

Algemene links

 

Het Belgische Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis biedt op www.gendergeschiedenis.be modules aan voor gebruik in de klas. Met bronnen, getuigenissen en beeldmateriaal. Bevat de webmodules 'Het feminisme van de tweede golf in Vlaanderen' en  'Jongens en meisjes: een duik in het verleden'.

 

F-site is een online platform waar gratis toegankelijk educatiemateriaal staat voor geschiedenislessen van alle niveaus binnen het voortgezet onderwijs. Op de website staan toegankelijke korte opdrachten en inspirerend bronnenmateriaal toegespitst op de tien tijdvakken waar docenten uit kunnen putten naast de bestaande methodes. De opdrachten en bronnen zijn ingedeeld naar niveau, tijdsvakken, begrippen en tijdsduur. De lancering van de website is gepland in 2018.

 

Het Haagse ProDemos, huis voor democratie en rechtsstaat, biedt lesmateriaal aan met betrekking tot staatsinrichting. Hier is o.a. materiaal te vinden over de ontwikkeling van het stemrecht sinds 1848, waarbij een verhaal van een vrouw uit de arbeidersklasse wordt belicht.

 

De focus van dit pakket ligt op de geschiedenis van de holebistrijd in Vlaanderen van 1953 tot heden, speciaal voor de hogere klassen van het middelbaar onderwijs.

 

Een educatieve map om jongeren te informeren en sensibiliseren over 'genderdiversiteit' en 'transgender' Uitgegeven door de Vlaamse overheid.

 

RoSa, kenniscentrum voor gender en feminisme, heeft lesmateriaal ontwikkeld om het thema gender, 'omdat meisjes anders zijn, en jongens ook'. Gender in de klas is er voor wie genderbewust wil lesgeven en leerlingen genderbewustzijn wil bijbrengen. De website bevat materiaal voor verschillende niveau's, van kleuters tot secundair onderwijs.

 

Art.1, landelijk kenniscentrum op het gebied van discriminatie op alle gronden, bezit veel lesmateriaal. Voor het thema 'sekse' - emancipatie, rolpatronen en (biologische en sociale) verschillen tussen mannen en vrouwen - is een selectie van educatief materiaal voor het VO en MBO. Een groot gedeelte van de materialen is online niet meer te vinden maar is wel te leen in de bibliotheek van Art.1 in Rotterdam.

 

Opdracht, samengesteld door Hanneke Tuithof, waarbij de tien tijdvakken en drie vensters uit de Culturele Canon gecombineerd worden in een puzzelgroep-opdracht (VMBO). Drie vrouwen worden behandeld koningin Wilhelmina, Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker.

 

Histoforum bied les- en toetsmateriaal aan voor docenten en bevat o.a. materiaal voor lessen over de strijd voor vrouwenkiesrecht.

 

Dit leerpad is een digitale 'cursus' voor alle leerkrachten en verwante externe instanties (bv. CLB) in het secundair onderwijs die meer willen leren rond gendervarianten in het onderwijs. Het pakket is samengesteld door Wikiwijs van Kennisnet.

 

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, heeft informatie over diverse thema's online staan zijn nuttig zijn voor het onderwijs.

 

 

Films en documentaires

 

Lesbrief van InScience filmfestival 2017 over de film Hidden Figures, die gaat over drie Afro-Amerikaanse vrouwen die werkten bij de NASA als menselijke rekencomputers. Hidden Figures is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat zien welke rol Afro-Amerikaanse vrouwen hadden bij het ruimtevaartprogramma van de NASA in de jaren ’60.

 

Lesmateriaal over Nynke. Een liefdesgeschiedenis (speelfilm, Pieter Verhoeff, 2001), een speelfilm over liefde tegen een achtergrond van vrouwenemancipatie en de opkomst van de SDAP. Samengesteld door  Tijs van den Boogaard.

 

 

Aletta Jacobs

 

In Kleio (tijdschrift van de Vereniging van docenten in Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland) verscheen een serie artikelen rond Aletta Jacobs, de beroemde Nederlandse arts en feministe. De vragen, antwoorden en toelichtingen kunnen dienen als werkmateriaal voor leerlingen, als toetsvragen of als uitgangspunt voor een eigen les van de docent. De bronnen voor deze serie zijn afkomstig van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

 

De Canon van Nederland biedt een lespakket aan over Aletta Jacobs voor groep 5 t/m 8. Inclusief docentenhandleiding en werkblad.

 

Deze eerste 'canon-kamer' van Nederland is speciaal ingericht voor het voortgezet onderwijs. Je ziet persoonlijke voorwerpen van Aletta Jacobs, onder meer haar bureau en haar hutkoffer. De voorwerpen zijn van haarzelf en uit de collectie van het Universiteitsmuseum. Op touchscreens vindt je informatie over haar leven en haar werk. Te zien in het Universiteitsmuseum in Groningen.

   

>> Zie eveneens de pagina websites over vrouwengeschiedenis voor meer nuttige links.