Ding mee naar de Johanna W.A. Naberprijs 2020

Is jouw scriptie over vrouwen- en/of gendergeschiedenis € 500 waard?

In het voorjaar 2020 wordt voor de 18de maal de Johanna W.A. Naberprijs uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie (Master niveau, doctoraal scriptie of licentieverhandeling) op het gebied van vrouwen-/gendergeschiedenis. Misschien komt de prijs jouw scriptie toe?

De prijs wordt uitgeloofd door Atria en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG). Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro, en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Hoe kun je meedoen?
Je moet geen geschiedkundige zijn om mee te dingen. Iedereen die aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit of hogeschool een afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis heeft geschreven, komt in aanmerking. Je scriptie moet zijn afgerond tussen 1 december 2018 en 1 december 2019.

Informatie en aanmelden
Een deelnameformulier en het reglement kun je opvragen bij Atria/Johanna W.A. Naberprijs 2020, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam, of downloaden op de website van Atria.

Johanna W.A. Naber
De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies en in 1935 één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging, waaruit Atria is voortgekomen.


Winnaars voorgaande jaren

In 2019 ging de prijs naar Samantha Sint Nicolaas (Universiteit Utrecht), voor haar scriptie over de Nederlandse feministe en spionne Etta Palm d'Aelders, getiteld Letters from 'een Vriendinne van de Waarheid’. Etta Palm d’Aelders, citizeness-ship and the public sphere, 1788-1798. In 2018 was de eer voor Kim Bootsman, met een scriptie over het Vrouwen Hulpkorps en de Marine-Vrouwenafdeling (1940-1945) en in 2017 won Lore Goovaerts met een oral-history onderzoek naar de eerste generatie vrouwelijke hoogleraren aan de UGent.

Bekijk het volledige overzicht van de winnaars van de Johanna Naberprijs.