Ding mee naar de Johanna W.A. Naberprijs 2023

Is jouw scriptie over vrouwen- en/of gendergeschiedenis € 500 waard?

In 2023 wordt voor de 21ste maal de Johanna W.A. Naberprijs uitgereikt voor de beste afstudeerscriptie (Master niveau, doctoraal scriptie of licentieverhandeling) op het gebied van vrouwen-/gendergeschiedenis. Misschien komt de prijs jouw scriptie toe?

De prijs wordt uitgeloofd door Atria en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG). Bij de beoordeling van de scripties staan onder andere originaliteit en vernieuwing centraal: wat voegt de scriptie toe aan al bestaande literatuur? De winnaar ontvangt een bedrag van 500 euro, en krijgt de gelegenheid om een artikel te schrijven voor het tijdschrift Historica.

Hoe kun je meedoen?
Je moet geen geschiedkundige zijn om mee te dingen. Iedereen die aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit of hogeschool een afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- en/of gendergeschiedenis heeft geschreven, komt in aanmerking. Je scriptie moet zijn afgerond tussen 1 januari 2022 en 1 januari 2023.

Informatie en aanmelden

Elke deelneemster/deelnemer dingt mee naar de prijs door inzending in drievoud van haar/zijn geanonimiseerde scriptie. Inzendingen moeten voor 1 juli 2023 worden gericht aan Organisatie Johanna W.A. Naberprijs, Atria ter attentie van Sanne Brands, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam.

Een deelnameformulier en het reglement kun je opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Johanna W.A. Naber
De prijs is vernoemd naar Johanna Wilhelmina Antoinette Naber (1859-1941), schrijfster van talrijke historische studies en in 1935 één van de oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging, waaruit Atria is voortgekomen.


Winnaars voorgaande jaren

In 2022 won Antje Van Kerckhove (KU Leuven) de prijs met haar masterscriptie ‘Slachtoffers van onwetendheid’, over de kennisverspreiding van het DES-hormoon in België sinds 1971.

Het jaar voordien ging de prijs naar David van Oeveren (Universiteit Utrecht) voor zijn scriptie 'Dreaming of Home. A neurohistorical approach to study masculinity through the dreams and nightmares of British prisoners of war in Nazi Germany (1940-1942)'.

Bekijk het volledige overzicht van de winnaars van de Johanna Naberprijs.