Cover historica 2013 oktPolitieke geschiedenis

De armband van Metternich. Het vrouwelijke seksuele lichaam als object en instrument

In 1810 werd aan de pols van Klemens von Metternich een armband gezien die was vervaardigd uit de gouden lokken van de Franse prinses Caroline Murat. Dit vreemde sieraad vormt een directe toegangspoort tot een historische realiteit van intriges, roddel en overspel aan het napoleontische hof en in de Europese diplomatie. De aard van de toenmalige politieke cultuur bood vrouwen kansen, maar maakte hen ook kwetsbaar. Metternichs armband belichaamt dan ook letterlijk de ambigue positie van aristocrates in de vroege negentiende eeuw.

Greet De Bock


20ste eeuw

Vrouw tussen praktijk en wetenschap. De turbulente loopbaan van Wilhelmina Bladergroen (1908-1983)

En waardoor stortte die spectaculaire loopbaan dan toch als een kaartenhuis in elkaar? Aan de hand van mijn vorig jaar verschenen biografie van haar, Wilhelmina Bladergroen – vrouw in de eeuw van het kind gaat dit artikel op zoek naar antwoorden.Hoe werd de dochter van een Amsterdamse kantoorboekhandelaar uit de vroege twintigste eeuw hoogleraar orthopedagogiek in Groningen en hoe bracht ze het ook nog eens schijnbaar moeiteloos tot BN’er avant la lettre? Welke seksestrategie maakte dat ze zo kon uitstijgen boven de meeste vrouwen van haar tijd? Vrouw tussen praktijk en wetenschap. De turbulente loopbaan van Wilhelmina Bladergroen (1908-1983)

Mineke van Essen

 

‘"Crazy Mina” guerillas hit Holland’. Transfer van Dolle Mina’s ‘ludieke acties’ van en naar de VS (1968-1970)

Zaterdagavond 24 januari 1970, kwart over negen ’s avonds. Het tv-programma Brandpunt zond een item uit over actiegroep Dolle Mina. Jonge meiden die opriepen tot een kookstaking, die mannen nafloten op straat en een korset verbrandden. Vier miljoen mensen zaten die avond aan de buis gekluisterd en Dolle Mina werd al gauw een begrip in de Nederlandse taal. Het nieuws over “Crazy Mina” bereikte zelfs de Verenigde Staten. In New York werd de nafluitactie dunnetjes overgedaan. Een hele prestatie gezien het feit dat Dolle Mina op dat moment slechts uit een handjevol mensen bestond. De pers snelde toe, hoewel het beeldvlak nauwelijks gevuld kon worden.

Lonneke Geerlings

 

Een vergeten strijd? De rol van Somalische vrouwen in de Ogadenoorlog

Een jonge, verlegen vrouw die zich hult in een lange sluier vertelt met neergeslagen ogen hoe ze met haar kalasjnikov Ethiopische militairen doodde. Haar verhaal is er een dat al generaties lang meegaat in haar geboortestreek en samenloopt met een diepgeworteld en erg complex conflict. Dit artikel duikt in het recente verleden van de Somalische gemeenschappen in Oost-Afrika en toont ons een aantal maatschappelijke rollen van Somalische vrouwen die sommige lezers misschien zullen verrassen. Hiervoor gaan we naar de Oost-Ethiopische regio Ogaden ten tijde van de jaren 1970 en 1980.

Remco Van Hauwermeiren

 

Onder de loep

Dienstbodes op vakantie naar Cannes

Pien Steringa

 

Genderview

Karin Haanappel

Karin Haanappel is kunsthistorica, afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht op het werk van de Franse beeldhouwster Camille Claudel. Daar rondde ze ook een studie algemene letteren af. Haanappel richtte in1996 Haanappel Art International - Bureau voor Cultuureducatie op en in 2009 het Instituut voor Vrouwelijke Kunstgeschiedenis. Bovendien publiceerde ze twee boeken, Het Parijs van Isis (2010) en Herstory of Art (2012). Naast onderzoek doen en schrijven geeft ze cursussen en lezingen door heel Nederland. Momenteel werkt ze aan een boek over het leven en oeuvre van Camille Claudel dat in december 2014 moet verschijnen.

Lees het volledige interview

Kirsten Zimmerman

 

Service

KNHG-congres

De redactie heeft moeite gedaan de rechthebbenden van afbeeldingen in Historica op te sporen. Rechthebbenden van afbeeldingen kunnen zich melden bij de redactie indien zij van mening zijn dat materiaal ten onrechte is gebruikt.